Slovenskí hokejisti zdolali Nórov 3:2 po nájazdoch, zahrajú si finále

14.12.2012 Celý región

Arosa 14. decembra (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti zvíťazili v úvodnom zápase turnaja Arosa Challenge 2012 vo Švajčiarsku nad Nórskom 3:2 po predĺžení a nájazdoch a v sobotu si zahrajú vo finále.

Meno svojho súpera i čas stretnutia sa dozvedeli až po večernom zápase medzi domácou reprezentáciou a Bieloruskom.

Slovensko - Nórsko 3:2 pp a sn (0:0, 2:2, 0:0 - 0:0, 1:0)
Góly: 33. Špirko (Hovorka, Haščák), 35. Starosta (Záborský, Vandas), rozh. nájazd Záborský - 31. Zuccarello Aasen (Ask, P. Thoresen), 32. Thoresen (Ask, M. Olimb).
Rozhodcovia: Prugger, Wiegand - Kohler, Wüst (všetci Švaj.)
vylúčenia: 6:9 na 2 min
presilovky: 1:1
oslabenia: 0:0
400 divákov.

Slovensko: Staňa - Starosta, Valábik, Sloboda, Mezei, Švarný, Stehlík, Mikuš - Vandas, Surový, Záborský - Hovorka, Špirko, Haščák - Tybor, Školiak, Sýkora - Majdan, Lušňák, Zagrapan
Nórsko: Haugen - Ostli, Bonsaksen, Kaunismäki, Solberg, Sorvik, Rindal, Odegaard - Zuccarello Aasen, Ask, P. Thoresen - M. Olimb. K. Olimb, Froshaug - S. Thoresen, Djupvik Lovlie, Rosseli Olsen - Roest, Stene, Blakseth Huse - Lystad Jacobsen

Najprv sa k slovu dostali Slováci, ktorí si v úvode zahrali presilovku. Už po niekoľkých sekundách nebezpečne pohrozil Záborský, ale jeho strela z uhla nezapadla za Haugenov chrbát. Nórsky brankár si poradil aj s Mezeiovým pokusom od modrej a šikovnou akciou Hovorku so Špirkom. Bezzubí Nóri sa dostali do útočného pásma na viac ako pár sekúnd až v siedmej minúte, ale Staňu nepotrápili. Slováci si vzápätí zahrali druhú presilovku, vytvorili si šance, ale opäť bez gólového úspechu. Osem sekúnd pred jej vypršaním si nedali pozor na Zuccarella Aasena, ktorý sa rútil sám na bránku, ale Staňa jeho strelu pohotovo vyrazil. Severania sa na ľade hľadali, nevedeli si poriadne prihrať. V početnej výhode iba krúžili popri mantineloch a na bránku vyslali len pár chabých striel. Nepresnosť akoby preniesli aj na hokejky súpera a zo začiatku svižná hra sa zmenila na naháňanie puku pri mantineloch. Zápas navyše rozkúskovali zbytočné fauly.

V úvode druhého dejstva sa nič nezmenilo, duelu nepomohla ani ďalšia slovenská presilovka. Zverencom Vladimíra Vůjteka chýbali presnosť a nápady. Napriek tomu boli na ľade o niečo lepší a ich aktivita priniesla v ďalších minútach veľké gólové šance. Počas presilovky vypálil Valábik a Surového dorážka opečiatkovala žŕdku. Pri 54-sekundovej výhode o dvoch hráčov nepochodil Vandas, ktorý z metra nedokázal doklepnúť puk za Haugenov chrbát a nórsky brankár zastavil aj sólo Zábroského pomedzi trojicu obrancov. Slováci premárnili svoje šance a vzápätí pykali. Nóri sa v 31. minúte po dlhšej pauze usadili v útočnom pásme, po peknej akcii sa k puku dostal nestrážený Zuccarello Aasen, ktorý otvorili skóre. O 37 sekúnd bolo už 2:0 pre Severanov, keď Patrick Thoresen využil presilovku. Vůjtekovci sa však nezlomili a nepriaznivý stav akoby do nich vlial novú energiu. Trvalo iba 23 sekúnd a Špirko po kombinácii Hovorku s Haščákom skorigoval na 1:2. Slováci, po vzore súpera, využili aj následnú početnú výhodu, keď Starostova zrazená strela od modrej prepadla za Haugenov chrbát - 2:2.

V tretej tretine sa hralo spočiatku zo strany na stranu, no časom prebrali taktovku hry Nóri a čoraz častejšie ohrozovali Staňu. Ten si musel v krátkom slede poradiť so strelami Olimba i Thoresena. Slovákom sa smerom dopredu nedarilo a pokusy o rýchle protiútoky končili na pevnej obrane súpera. V 50. minúte zložil Mezei Blaksetha Huseho a nórskeho útočníka museli odniesť z ľadu na nosidlách. Severania mali prevahu aj v ďalšom priebehu a miestami to vyzeralo, že hrajú presilovku. Šesť minút pred koncom Thoresen trafil žŕdku. Slováci na súpera nestačili a zaostávali v rýchlosti i dôraze. Pri signalizovanom vylúčení Mezeia trvalo vyše minútu, kým sa dotkli puku, navyše medzitým fauloval aj Stehlík a Nóri tak hrali proti trom. Dve minúty pred koncom mohol spasiť Slovákov Tybor, no trafil iba žŕdku.

Zápas pokračoval päťminútovým predĺžením, no o triumfe Slovákov nakoniec rozhodol Záborský až v samostatných nájazdoch.

Hlasy po zápase:

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Zohrali sme dobrý zápas. Veľa sme korčuľovali a dobre sme hrali obranu stredného pásma. Aj keď sme prehrávali 0:2, tak sme zápas nezložili, bojovali sme ďalej a vyrovnali. Na konci sme uhrali dve minúty v trojici, čo bol rozhodujúci moment."

Tomáš Starosta, kapitán SR: "Myslím si, že sme odohrali vynikajúci a vyrovnaný zápas. Pribrzdil nás prvý gól a vzápätí sme dostali druhý. Dôležité však bolo, že sme sa hneď v ďalšom striedaní dostali do hry a potom sme vyrovnali. V závere sme mali aj kúsok šťastia a nájazdy už boli lotéria."

Branislav Mezei, obranca a najlepší hráč SR: "Nebol to ľahký zápas. Hlavne v tretej tretine nás motali v našom pásme, no ustáli sme to. V nájazdoch je to už o šťastí. Rišo super zachytal a my sme dali góly."
 

Vyberte región